دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه حکیم سبزواری با بیش از 20 سال تجربه آموزشی و پژوهشی در شرق کشور به‌عنوان نخستین و بزرگ‌ترین دانشکده معماری و شهرسازی در خراسان و شرق کشور مشغول به فعالیت می‌باشد. این دانشکده از سال 1376 فعالیت خود را با پذیرش دانشجو در مقطع کاردانی معماری شروع و در سال 1382 رشته‌های کارشناسی ناپیوسته معماری و کاردانی حفاظت و مرمت بناهای تاریخی به فعالیت علمی، پژوهشی و آموزشی خود ادامه داده است.

این دانشکده در مسیر توسعه خود، ارتقاء کارشناسی معماری، کارشناسی مرمت و سپس مقطع کارشناسی‌ارشد در دو گرایش معماری-معماری و معماری-انرژی را دایر و در سال جاری نیز رشته شهرسازی را به رشته‌های خود افزود.

دانشکده معماری با وجود حدود 30 عضو هیئت علمی و استاد مدعو، مسئولیت آموزش‌های رشته‌های مذکور را برعهده دارد. دانشکده معماری در فضاهای مطلوب و مناسب خود به جز فضاهای اداری جهت آموزش، آتلیه‌های معماری، کلاس‌های درسی و کارگاه‌های مختلف را در اختیار داشته و در کنار فضاهایی همچون دفتر فنی، آرشیو و… مسئولیت تربیت دانشجویان مستعد را به درستی انجام می‌دهد.