En     Ar      Fr

معرفی آزمایشگاههای شیمی

اين گروه با در اختيار داشتن 12 فضاي آزمايشگاهي مستقل با زير بناي تقريبي 800 متر مربع داراي تجهيزات آزمايشگاهي آموزشي و تجهيزات آزمايشگاهي پژوهشي زير مي باشد.
1) دستگاه FT IR-8400 S كمپاني SHIMADZU متعلقات اضافي ATR-8000 و DRS-8000

FTIR دستگاه اسپکتروفتومتر

Fourier Transform Infrared Spectroscopy

دستگاه FT-IR روشی سودمند برای شناسایی ترکیبات آلی و معدنی و گروههای عاملی آنها می‌باشد. با مطالعه طیف مادون قرمز خروجی دستگاه می توان پیوندهای شیمیایی، برهم کنشهای مولکولی و به خصوص گروه های عاملی مواد را شناسایی کرد. همچنین این روش شناخته شده ترین روش برای مطالعه اصلاحات سطحی صورت گرفته بر روی نانوذرات است. حتی می‌توان پیوندهای کووالانسی لیگاندهای فلزی را شناسایی کرد. در آزمایشگاهها، کلینیکها، محیط زیست، دانشگاهها و کنترل کیفی در فرآیندهای صنعتی و تجزیه کیفی محصولات و … کاربرد دارد. حدود 95 درصد کاربرد این دستگاه کیفی بوده که از روی محل پیک صورت می‌گیرد. همچنین قابلیت شناسایی و جداسازی مخلوط ایزومرهایی نظیر ارتو، متا و پارا را دارا می‌باشد. برای اندازه‌گیری کمی دراین دستگاه از سطح زیر پیک استفاده شده که متناسب با غلظت نمونه می‌باشد. اساس آنالیز FTIR در بررسی  پرتوی های مادون قرمز جذب شده توسط نمونه مورد آنالیز است. این دستگاه قابلیت اندازه‌گیری نمونه‌های جامد، مایع و گاز را دارا می‌باشد.

2) دستگاه جذب اتمي AA-G200 كمپاني SHIMADZU

اسپکتروسکوپی جذب اتمی

Atomic Absorbtion Spectroscopy(AAS)

طیف سنجی یا اسپکتروسکوپی جذب اتمی(Atomic absorption spectroscopy)  به اختصار AAS  بر پایه اصل جذب نور توسط اتم های آزاد بنا نهاده شده است. تمامی اتم ها در طول موج مختص خودشان (بر پایه نیاز اتم به انرژی) نور جذب می کنند. به بیان دیگر هر عنصری در طول موج منحصر بفرد و خاصی نور را جذب نموده و در طول موج های دیگر هیچ نوری جذب نمی نمایدطیف سنجی جذب اتمی یکی از روش های طیف سنجی است که به وسیله آن می توان با دقت بالایی غلظت عناصر موجود در یک نمونه را تعیین نمود. اسپکتروسکوپی جذب اتمی تکنیکی برای شناسایی و اندازه گیری ترکیبات عنصری یک نمونه از طریق مطالعه انرژی تابشی به وسیله اتم هاست. پایه و اساس این روش بر این اصل استوار است که میزان پرتوی جذب شده هنگام عبور از نمونه، متناسب با غلظت عنصر مورد نظر است. این روش توانایی آنالیز حدود ۷۵ عنصر فلزی و شبه فلزی را دارد؛ ولی توانایی آنالیز مواد غیر فلزی را به صورت مناسب ندارد.

 3) دستگاه كروماتوگرافي گازي GC-17Aكمپاني SHIMADZU

کروماتوگرافی گازی

(GC) Gas chromatography

کروماتوگرافی گازی، یکی از روش‌های کروماتوگرافی  وهم چنین یک روش فیزیکی است که برای جداسازی، شناسایی و اندازه‌گیری اجزای فرار بدون تجزیه شدن آن‌ها، بکار می‌رود.

در کروماتوگرافی گازی، فاز گازی یک گاز بی اثر (برای مثال هلیوم، نیتروژن، آرگون و دی‌اکسید کربن( است و به فاز متحرک  نیز گاز حامل می‌گویند. در کروماتوگرافی گازی، جداسازی اجزا یک مخلوط متناسب با میزان توزیع اجزا تشکیل دهنده مخلوط بین فاز متحرک گازی و فاز ساکن جامد یا مایع صورت می‌گیرد. به طور مثال: فاز ساکن می تواند یک مایع دیرجوش مانند روغن پارافین یا روغن سیلیکون باشد که به صورت لایه نازکی روی ذرات جامد گسترده شده است.  مایع به کار رفته باید از نظر شیمیایی غیر فعال بوده و برای اجزای نمونه قابلیت انحلال مختلفی داشته باشد.جدا شدن مواد در ستون کروماتوگرافی، نظیر فرایند استخراج است. نمونه که در فاز گاز محلول  است از بالای ستون وارد می‌گردد و اجزای آن بر حسب ضریب توزیع خود بین دو فاز مایع و گاز تقسیم می‌شوند. در نتیجه اجزای موجود در نمونه بر حسب تمایلی که ستون برای نگهداری آنها دارد از یکدیگر جدا شده و به وسیله عبور گاز حامل،‌ اجزا جدا می‌شوند و به ترتیبی که متناسب با عکس تمایل نگهداری ستون برای آنها است، از انتهای ستون خارج میشوند.

4) دستگاه اسپكترومتر UV-Vis كمپاني SHIMADZU

طیف سنجی مرئی فرابنفش

UV-Visible Spectroscopy (UV-VIS)

دستگاه اسپکتروفتومتر مرئی− ماوراء بنفش یا spectrophotometer UV / Vis  یکی از پرکاربردترین روش های آنالیز مواد  شیمیایی است. دستگاه اسپکتروسکوپی UV-Vis  در بیشتر آزمایشگاه ها برای شناسایی و اندازه گیری ترکیبات آلی و غیرآلی برای محدوده وسیعی از محصولات و فرایندها شامل مواد غذایی، دارو و کود، محصولات پتروشیمی، رنگ ها، اسانس ها، پروتییین ها و نوکلئیک اسیدها به کار می رود.

این دستگاه از تجهیزات آنالیتیکال آزمایشگاهی است که از برهمکنش بین نور و ماده جهت آنالیز مواد استفاده می کند و اساس طیف بینی جذبی فرابنفش- مرئی  اندازه گیری میزان جذب یک پرتوی نوری، در محدوده طیفی ناحیه مرئی از طول موج (380-770 nm) و فرابنفش (200-380 nm)، با عبور از درون یک نمونه یا بعد از انعکاس از سطح یک نمونه است. وقتی تابش الکترومغناطیسی از درون نمونه ای عبور می کند، بعضی طول موج ها توسط مولکول های نمونه جذب می شوند و مولکول های نمونه با انرژی حاصل از تابش برانگیخته می شوند. هر الکترون در مولکول انرژی حالت پایه خود را دارد و به حالت های برانگیخته خاصی نیز می تواند انتقال یابد که تمامی این انتقالات براساس محاسبات مکانیک کوانتومی برای هر مولکول مشخص و قابل پیش بینی ست.

بنابراین هرمولکول یا ترکیب، طیف جذبی خاص خود را دارد که این طیف یکی از مشخصه های فیزیکی هر ترکیب است که هم برای شناسایی ترکیب (آنالیز کیفی) و هم برای تخمین و اندازه گیری (آنالیز کمی) بسیار کاربرد دارد.

5) دستگاه اسپكترومتر Optima-MILTONROY

طیف‌سنج یا اسپکترومتر

spectrometer

طیف‌سنج یا اسپکترومتر (به انگلیسیspectrometer) ابزاری است که برای اندازه‌گیری خصوصیات نور بر پایهٔ تجزیه طیف الکترومغناطیسی کاربرد دارد. طیف سنج به معنای وسیع، هر ابزاری است که برای اندازه‌گیری تغییر یک مشخصه فیزیکی‌ یعنی طیف، در یک محدوده مشخص استفاده می‌شود. طیف سنج جرمی، طیف سنج NMR و طیف سنج نوری سه نوع از رایج‌ترین طیف سنج‌ها است که در آزمایشگاه‌های تحقیقاتی در سراسر جهان یافت می‌شوند. طیف سنج‌ها در ناحیه طیفی وسیعی، از اشعه گاما و اشعه X‌ گرفته تا مادون قرمز دور، کار می‌کنند.[۱]

اسپکترومتر برای اندازه‌گیری طول‌موج به کار می‌رود. معمولا این دستگاه به منظور شناسایی مواد در آنالیز طیف‌سنجی مورد استفاده قرار می‌گیرد. نتیجه به دست آمده از طیف‌گیری، شدت را به عنوان تابعی از طول موج در نمایش‌گر نشان می‌دهد.

6) دستگاه پتانسيومتر Metrohm

دستگاه پتانسیومتر 

potentiometer

دستگاه پتانسیومتر (potentiometer) مقاومت متغیری است که سه سر قابل چرخش داشته و یک قطعه آنالوگ محسوب می شود. این دستگاه چه به صورت خطی و چه به صورت چرخشی باشد، به مداری اضافه و یا منبع تغذیه احتیاج ندارد و به اصطلاح پسیو نامیده می شود. دستگاه پتانسیومتر به صورت پیوسته سیگنالی خروجی را ارائه می کند و عملکردی شبیه به یک مدار مقسم ولتاژ دارد. این دستگاه در دو انتهای خود دارای اتصالاتی است که سطحی لغزنده بین این دو سطح ولتاژ و مسیر مقاومتی قرار داده و تعیین کننده میزان ولتاژ خروجی است. از این دستگاه برای کنترل کردن سرعت، ولتاژ و فرکانس استفاده می شود که ولتاژ را در مدار تقسیم و کنترل کرده و اندازه گیری می کند.

7) دستگاه هدايت سنج JENWAY

هدایت سنج یا کنداکتیومتر 

Conductometer

هدایت سنج دستگاهی است که برای اندازه گیری جریان الکتریکی و یا میزان انتقال الکتریکی در یک شئ و یا محلول استفاده می شود. این دستگاه ها با دو هدف عمل هدایت سنجی را انجام می دهند. هدف اول اندازه گیری میزان هدایت الکتریکی که به اختصار هدایت سنجی(Electrical conductivity) (EC)) گفته می شود و هدف بعدی هدایت سنجی بر اساس میزان ذرات حل شونده موجود در محلول ها که به آنTotal Dissolved solids)  TDS)یا سختی سنجی ( برای سنجش سختی آب) گفته می شود.

8)دستگاه روتاری

روتاری اواپوریتور

ROTARY EVAPORATOR

دستگاه روتاری اواپوریتور در آزمایشگاه شیمی برای حذف کامل حلال از نمونه ها به وسیله تبخیر مورد استفاده قرار می گیرد.  این دستگاه همچنین برای تقطیر چند حلال، تغلیظ محلول و سوسپانسیون، کریستالیزاسیون مجدد، خشک کردن پودر و گرانول، سنتز های شیمیایی، استخراج سوکسوله و بازیافت حلال مورد استفاده قرار می گیرد.

روتاری ها بر اساس کاربردشان انواع مختلفی دارند (روتاری تخلیه، روتاری چرخشی، روتاری ترکیبی)  دستگاه روتاری اغلب  و به راحتی برای جداسازی حلال های با نقطه جوش پایین مانند هگزان یا اتیل استات از تركیباتی كه در دما و فشار اتاق به حالت جامد هستند، به كار می رود. حلال های با نقاط جوش بالاتر مانند آب، دی متیل فرمامید(DMF)   یا دی متیل سولفوكسید  (DMSO) همچنین می‌توانند در صورتی كه سیستم خلاء دستگاه قادر باشد فشار پایین مناسبی ایجاد كند، تبخیر شوند.

9) دستگاه PHمتر كمپاني HANA

پی اچ متر

Ph meter

پی اچ متر دستگاهی است که برای اندازه گیری میزان اسیدی یا قلیایی بودن یک محلول استفاده می شود. به این خاصیت اسیدی یا قلیایی بودن، PH محلول نیز گفته می شود. در نتیجه، PH واحدی است که میزان اسیدی یا قلیایی بودن یک محلول را با آن معرفی می کنند. میزان پی اچ در یک بازه 0 تا 14 نشان داده می شود.

اطلاعات عددی که توسط این دستگاه نمایش داده می شود نشان دهنده میزان فعالیت اسید یا باز بر مبنای میزان فعالیت یون هیدروژن است. میزان پی اچ یک ماده مستقیما با نسبت یون هیدروژن و یون هیدروکسیل آن ماده ارتباط دارد. اگر میزان یون هیدروژن از یون هیدروکسیل بیشتر باشد، ماده اسیدی بوده و میزان پی اچ کمتر از 7 خواهد بود. اگر میزان یون هیدروکسیل از یون هیدروژن بیشتر باشد، ماده بازی بوده و میزان ph آن از عدد 7 بیشتر خواهد بود.

اگر میزان یون هیدروژن و یون هیدروکسیل موجود در یک ماده یکسان باشد، ماده خنثی و ph آن 7 خواهد بود. ماده های اسیدی دارای یون های هیدروژن آزاد و ماده های بازی دارای یون های هیدروکسیل آزاد هستند. درصد این یون ها در یک محلول و در شرایط خاص همیشه ثابت است. دستگاه ph متر دستگاهی هست که می توان با استفاده از آن خواص اسیدی یا بازی یک ماده را سنجید. یکی دیگر از ابزارهایی که عملکردی مشابه ph دارد، کاغذ تورنسل است

10) دستگاه پلاروگراف Metrohm

دستگاه پلاروگرافی- ولتامتری

Polarography- Voltammetry

ولتامتری یک روش الکتروتجزیه‌ای است که در شیمی تجزیه و برخی از فرایندهای صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. ولتامتری که یک روش وابسته به زمان محسوب می‌شود، یکی از حساسترین روش‌ها برای اندازه‌گیری کمی است.

تمام یون‌های قابل احیا بر سطح الکترود جیوه را می‌توان از طریق ولتامتری اندازه‌گیری نمود. همچنین، ترکیب‌های آلی شامل آلدهیدها، کتون‌های آلفا-هالوژن‌دار، آلکن‌ها، ترکیب‌های آروماتیک از طریق این روش قابل اندازه‌گیری هستند. در ولتامتری اندازه‌گیری شدت جریان انتشار به موازات تغییر تدریجی پتانسیل اعمال شده اندازه‌گیری می‌شود. این روش قادر است غلظت‌های خیلی کم در حد قسمت در میلیون و حتی قسمت در بیلیون را اندازه بگیرد.