آیین آغاز نخستین هفته ملی تاب آوری ایران در چارچوب ماموریت ملی- دانشگاهی “تاب­ آوری فرهنگی هویت محور” و باهدفِ بازشناختِ ساز و کارهای فرهنگی‌ برآمده از هویت ملی و در راستای ارتقای تاب‌آوری فردی و اجتماعی و در سطح ملی با قرائت پیام دکتر قالیباف و دکتر سیمایی صراف به میزبانی دانشگاه حکیم سبزواری آغاز شد.

متن پیام ” دکتر حسین سیمایی صراف ” که به مناسبت نخستین “هفته ملی تاب آوری ایران” صادر شده و روز سه شنبه در آیین این همایش توسط دکتر علی تسنیمی رییس دانشگاه حکیم سبزواری قرائت شد:

به نام خداوند جان و خرد

ما در روزگاری زندگی می‌کنیم که هویت ملی سرزمینمان ایران عزیز در معرض چالش‌های متعددی است در جهانی که قدرت‌ها در آن، در تلاش برای ایجاد یک هژمونی قدرت با اتکا به رسانه‌های خود هستند و اگر انسان ایرانی نتواند فرهنگ و عناصر فرهنگی خود را بشناسد و هویت خود را ثبات بخشد زیر سایه هژمونی سایر قدرت‌ها تاب آوری خود را از دست می‌دهد.

 اتفاقی که از جمله پیامدهای آن گسست نسلی و کوشش همه جانبه نسل جوان برای فرار از زیر سایه این فرهنگ و عدم تحمل چالش‌ها برای ساخت و پیشرفت کشور است انسان ایرانی در طول تاریخ با اتکا به ساز و کارهای مختلف فرهنگی، تاب آوری خود را بر پایه هویت خود حفظ کرده است باز شناخت و کاربست این ساز و کارهای فرهنگی در راستای افزایش تاب آوری از جمله اموری است که پیگیری آن در دوران کنونی برای حفظ بنیان‌های هویتی و در پی آن توسعه پایدار بسیار ضروری است.

یکی از بنیادی‌ترین وظایف وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در کنار بحث و گسترش نقش آفرینی در جامعه و اثربخشی در روند زندگی مردم، کاربردی و عینی کردن دانش‌ها و علوم انسانی، سودمندی در بهبود زندگی مردم و رشد تعالی انسان است و بر همین پایه بر اساس ماده ۵ سند آمایش سرزمینی مبنی بر ضرورت ماموریت گرایی و تمرکز دانشگاه‌ها بر نیازها و مسائل اساسی کشور از مهر ۱۴۰۳ ماموریت ملی دانشگاهی “تاب آوری فرهنگی هویت محور” به اعتبار ظرفیت‌های بالای فرهنگی وعناصر و مولفه‌های هویت ساز فرهنگی در خراسان و غرب خراسان به دانشگاه حکیم سبزواری سپرده شد.

 از آن زمان تا کنون دبیرخانه‌ای این ماموریت گام ارزنده در عرصه پرداختن به مولفه‌ها و مفاهیم بنیادین این ماموریت و بهره‌گیری از آنها در راستای افزایش تاب آوری فرهنگی هویت محور برداشته است که از جمله آن می‌توان به روی آوردن به موضوع سلامت روان و سلامت اجتماعی مردم و جامعه با هدف ارتقا و بهبود عناصر هویت ساز فرهنگی، باز شناخت مولفه‌های هویت ساز نثر فارسی، مطالعات فرهنگی میان رشته تاریخ اجتماعی شیعه، واکاوی نهضت سربداران به مثابه یک پدیده هویت ساز فرهنگی، باز شناخت پدیده‌های هویت‌ساز فرهنگی به ویژه در خراسان از جمله ورزش‌های پهلوانی و زورخانه‌ای، مکتب فلسفی و حکمی خراسان و سبزوار، مطالعات اقلیمی و سکونتگاه‌های انسانی، واکاوی آداب و آیین کویر و میراث فرهنگی اشاره کرد.

 برگزاری نخستین هفته ملی تابآوری ایران در اردیبهشت ۱۴۰۴ و به میزبانی دانشگاه حکیم سبزواری و به مدیریت دبیرخانه ماموریت “تاب آوری فرهنگی هویت محور” بی‌گمان حرکتی است در راستای توسعه پایدار بر پایه عناصر بنیادین فرهنگ و هویت ملی دینی و گام ارزنده‌ای است که برای نخستین بار در ایران و هفتمین بار در سطح جهان در حال برگزاری است که باید به دست اندرکاران این ماموریت دست مریزاد گفت و رئیس و معاونان و مدیران دانشگاه حکیم سبزواری را به همراهی و همسویی با این ماموریت و این کار سترگ فراخواند گام برداشتن در مسیر توسعه پایدار و حرکت به سوی کاستن آسیب‌های اجتماعی باید از جمله هدف‌های این ماموریت و این هفته باشد و جای خوشنودی است برگزاری چندین کارگاه نشست و میزگرد در چند روز در برنامه‌های این هفته و در راستای آسیب شناسی اجتماعی نسل جوان، بانوان و دانشجویان صورت می‌گیرد.از یکایک برگزار کنندگان دست‌اندرکاران آن سپاسگزاری می‌کنم .

به امید توسعه پایدار در سرزمین عزیزمان ایران گسترش گفتمان گفتمان زیبای معنویت‌گرا و اخلاق مدار دینی، گام برداشتن به انسجام و وفاق ملی، ارتقای تاب آوری مردم ایران سرافراز و بزرگ .

دکتر قالیباف: تاب آوری یکی از ابزارهای کلیدی برای مقابله با بحران‌هاست

رییس مجلس شورای اسلامی در پیامی به نخستین هفته «ملّی تاب آوری ایران» که توسط دکتر بهروز محبی نماینده سبزوار در مجلس قرائت شد، آورده است:

در دنیای امروز که همواره دستخوش پیچیدگی و تحولات می‌باشد مفهوم تاب آوری به عنوان یکی از ابزارهای کلیدی برای مقابله با بحران‌ها و چالش‌های اجتماعی اقتصادی و زیست محیطی امری مهم تلقی می‌گردد .

 تاب آوری به معنای توانمندی فرد یا جامعه برای مقابله با بحران‌ها و بازگشت به حالت پایدار پس از وقوع حوادث است.

این مفهوم فراتر از تحمل و سازگاری شامل یادگیری، رشد و توسعه نیز می‌شود تاب آوری به عنوان یک فرایند پویا، نیازمند تعامل فعال بین افراد و محیط اجتماعی و اقتصادی آنها است.

 ارتقای آگاهی بخشی عمومی و ترویج اصول تاب آوری در برابر مخاطرات و تهدیدات و تاکید بر مؤلفه‌های مهم از جمله تاریخ اجتماعی، هویت شناسی، بررسی آداب و رسوم و میراث فرهنگی می‌تواند موضوع تاب آوری را در سطح فردی و اجتماعی تقویت نماید.

برگزاری هفته تاب آوری که با پیش گامی و تصمیم ارزشمند مجموعه گرانقدر دانشگاه حکیم سبزواری شهرستان سبزوار و با شعار تاب آوری از فرد تا فرهنگ انجام می‌پذیرد اقدام موثری در جهت اشتراک گذاری تجارب و تبیین اندیشه‌های محققان و صاحب نظران این حوزه و بررسی ابعاد انسانی و اجتماعی موضوعات در این مقوله می‌باشد. شایسته می‌دانم از تلاش‌های تمامی عزیزان دست‌اندرکار تقدیر نمایند.

امیداست حاصل این اقدامات فرهنگی اجتماعی بتواند ما را در ترسیم و آشنایی با آخرین پیشرفت‌ها و راهکارهای نوآورانه در حوزه تاب آوری و نقش آفرینی موثر در اعتلا و توسعه جامعه پایدار یاری رساند.

رییس سازمان بهزیستی: تاب‌آوری مهمترین عامل فائق آمدن بر آسیب‌های اجتماعی است

رییس سازمان بهزیستی گفت: تاب‌آوری امروز مهم‌ترین موضوعی است که می‌تواند به عنوان یک امر کنترل کننده درونی، عامل اصلی فائق آمدن بر آسیب‌های مختلف اجتماعی باشد.

دکتر سید جواد حسینی روز سه شنبه در آیین نخستین هفته ملی تاب‌آوری ایران در سبزوار در ارتباطی تصویری عنوان کرد: امروز با جامعه توفانی مواجه ایم که سرعت دگرگونی‌ها بالا و ابعاد مختلف زندگی را فرا گرفته که ویژگی این دگرگونی ها عمیق و غافلگیر کننده است.

وی با بیان اینکه در ایران نیز با این وضعیت روبرو هستیم، تصریح کرد: جامعه توفانی آثار متعدد بر ساختار جامعه می‌گذارد، یکی از نکاتی که در این شرایط ممکن است مورد آسیب قرار گیرد بحث هویت با همه عناصر و مولفه‌های موثر بر آن است.

رییس سازمان بهزیستی با اشاره به اینکه هویت می تواند کنترل کننده و کاهش دهنده انواع آسیب های اجتماعی باشد، گفت: این رویداد دانشگاهی با رویکرد «تاب آوری فرهنگی هویت محور» کاری سترگ و بزرگ در راستای تثبیت و تعمیق هویت است.

وی تصریح کرد: تثبیت و تعمیق هویت سبب می شود از شکاف نسلی و گسست‌های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی جلوگیری و آسیب‌های اجتماعی به سمت کاهش و کنترل پیش برود.

دکتر حسینی ادامه داد: این کاهش آسیب ها زمانی رخ می دهد که این هویت تاب آوری جامعه را در مقابل توفان‌های جامعه افزایش دهد، چنانچه این تاب آوری افزایش یابد خانواده و افراد و زندگی محلی و اجتماعی با رویکرد هویت محور تاب آور می‌شود.

وی با بیان اینکه تعمیق هویت با فعالیت های که انجام می شود بزرگترین کمک به جامعه هدف و ماموریت‌های بهزیستی است، بیان کرد: این همایش با گفتمان سازی پیرامون موضوع تاب آوری نقش اصلی را ایفا می کند و سازمان بهزیستی آماده همکاری با دانشگاه حکیم و دست‌اندرکاران این همایش است.

مدیر ماموریت ملی ” تاب آوری فرهنگی هویت محور” ادامه  این همایش گفت: در این هفته که نخستین هفته ای است که در سطح ملی و هفتمین هفته ای است که در سطح جهان برگزار می شود افزون بر آیین آغازین و پایانی، ۲۳ نشست به صورت کارگاهی، نشست علمی و میزگرد برگزار می شود.

دکتر مهیار علوی مقدم افزود: علاوه بر آن کارگاهی۳۲ ساعته با عنوان” از فرد تا فرهنگ” توسط مدیر و موسس خانه تاب آوری ایران و با هدف آموزش تسهیلگران حوزه تاب آوری و چند کارگاه ویژه مدیران، بانوان، دانشجویان، جوانان و نسل زد برگزار می شود.

وی تصریح کرد: در آیین آغازین این هفته رییس سازمان بهزیستی کل کشور، رییس جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران، شماری از اعضای کمیسیون اجتماعی دولت و مسوولانی از وزارت آموزش و پرورش و آموزش عالی حضور می یابند و به مباحثی پیرامون آسیب شناسی اجتماعی، راهکارهای فرهنگی هویت محور در راستای ارتقای تاب آوری جامعه خواهند پرداخت.

مدیر ماموریت ملی ” تاب آوری فرهنگی هویت محور” گفت: علاوه بر برگزاری نشست و کارگاه های گوناگون علمی، کارگاه تخصصی هشت ساعته «پرورش تاب‌آوری» نیز توسط مدیر مرکز مشاوره و عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا(س) برگزار می شود.

دکتر علوی مقدم با اشاره به برنامه های این هفته عنوان کرد: کارگاه های «راهکارها و شیوه‌های ارتقای تاب‌آوری مدیران در حوزه مدیریتی»، « تاب‌آوری نسل زد: مطالعات بین نسلی»، «ارتقای تاب‌آوری بانوان در محیط خانه و خانواده، اجتماع و دانشگاه»،«ارتقای تاب‌آوری و تعامل سازنده با دانشجویان و همکاران»، «هویت و تاب آوری اجتماعی زنان شاغل»، «پیوندهای وفاق و انسجام ملّی و تاب‌آوری»، «سناریو محوری و بازی گونگی برای نوجوانان و جوانان با رویکرد تاب آوری»، «جلوه های کاغذی تاب آوری»، «تاب آوری نسل زد: رویکردها و راهکارها» در این هفته برگزار می شود.

در پایان این همایش  از خانم عفت حیدری روانشناسی اجتماعی مترجم) و مؤلف ده ها کتاب در زمینه تاب آوری) تجلیل شد. همچنین رونمایی از کتابهای رویش دوباره مسیر تاب آوری و مدرسه امید، رونمایی از وبگاه و پروانه انتشار دو فصلنامۀ « مطالعات فرهنگی تاب آوری با رویکرد میان رشته ای، رونمایی از ثبت نشان خانه تاب آوری ایران در مرکز مالکیت معنوی کشور و رونمایی از ثبت مجموعۀ موزه های دانشگاه حکیم سبزواری در سطح ملی توسط وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی انجام شد.