دانشگاه حکيم سبزواري، پرچمدار بزرگداشت اديب سترگ، ابوالفضل بيهقي

همایش بزرگداشت ابوالفضل بیهقی، پنجشنبه شب با حضور غلامعلی حدادعادل، رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، نماینده مردم سبزوار در مجلس شوراي اسلامي، رئيس و برخي اساتيد دانشگاه حکيم سبزواري و جمعی از مسوولان فرهنگی و پژوهشگران سبزوار برگزار شد.

این همایش با هدف ارج نهادن به جایگاه بیهقی در عرصه نثر فارسی، با همکاری شهرداری، شورای اسلامی شهر و دانشگاه حکیم سبزواری برپا شد.

***

رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در اين همايش افزود : بیهقی در نثر فارسی اثری به یادگار گذاشته که اهمیت آن کتاب به نثر که همان تاریخ بیهقی است کمتر از اهمیت شاهنامه به شعر نیست، تاریخ بیهقی آن قدر استوار ، صحیح و فصیح نوشته شده که حتی برای نویسندگان امروز درس های بسیاری دارد.

.

غلامعلي حداد عادل با تاکید برتکریم و بزرگداشت مفاخر و اندیشمندان خطاب به مردم سبزوار گفت:

” این ذوق و شوق شما به مفاخر شهرتان ستودنی است و امیدوارم خواسته بحق سبزواری ها به نتیجه برسد و یک روز در تقویم به نام ابوالفضل بیهقی ثبت شود.

***

رئيس دانشگاه حکيم سبزواري هم در اين همايش ملي، با اشاره به جايگاه والا و سترگ بيهقي در ادبيات فارسي که از پرآوازه ترین مشاهیر خراسان است و به حق می توان او را  پدر نثر فارسی نامید، افزود:

” اکثر ایرانیان از دوران جوانی و نوجوانی با داستان حسنک وزیر که یکی از حکایت های تاریخی بیهقی است آشنا شده و از خواندن آن لذت برده و به آفریننده آن تحسین گفته اند، چنانچه بارها درباره دقت و حقیقت گویی و شجاعت ابوالفضل بیهقی در روایت تاریخ بسیار شنیده ايم و به عنوان یک سبزواری افتخار می کنم که پدر نثر فارسی همشهری من است.”

.

دکتر جواد حدادنيا ادامه داد:

” بزرگداشت ابوالفضل بیهقی بزرگداشت نثر کلاسیک فارسی است و نوعی ارج نهادن بر خردمندی و حقیقت جویی و نیک نهادی است و بنابراین لازم است در کنار روز اختصاصی شاعرانی نظیر حافظ، مولانا، فردوسی و … روز ابوالفضل بیهقی را نیز به عنوان یک نویسنده برجسته و تأثیرگذار در تقویم کشور داشته باشیم و به واسطه خلاء روزی به نام نثر فارسی در تقویم ایران، بر همه علاقه مندان و دست اندرکاران ادبیات ضروری است که روز اول آبان را به احترام پیشرو بودن ابوالفضل بیهقی در نثر فارسی به این نام، در تقویم کشور ثبت کنند.”

رئيس دانشگاه به نمایندگی از جامعه علمی شهرستان، سبزوار را شهری با پیشینه علمی، ادبی و فرهنگی، زادگاه بزرگ مردان و فرهیختگان و هنرمندان بزرگ معرفی کرد و افزود:

” دانشگاه حکیم سبزواری چندین سال است که نسبت به برگزاری بزرگداشت ابوالفضل بیهقی در اول آبان اهتمام ویژه ای داشته و اولین دوره این همایش ها سال ۸۶ برگزار شد و بعد از آن با چند سال وقفه مجددا از سال ۹۱ با همکاری اداره فرهنگی و هنري شهرداری و شورای شهر، اين مهم را پیگیری کرده است چنانچه در همين راستا يکي از خيابان هاي اصلي دانشگاه را به نام ابوالفضل بيهقي مزين کرده ايم.

IMG_2401   IMG_2490   IMG_2497

.

دکتر حدادنيا دانشگاه حکيم سبزواري را به عنوان تنها دانشگاهی که پرچم گرامیداشت این فقیه و ادیب فرزانه را برافراشته است، ناميد و ضمن اشاره به تاکیدات و راهنمایی های مقام معظم رهبری در خصوص اهمیت زبان و ادبیات فارسی، سبزوار را با پیشینه کهن فرهنگی، ادبی و علمی، مهد احیاي فرهنگ مهدویت، خواستگاه نهضت سربداران ،مبارزه با ظلم ستیزی قوم مغولان و ایلخانان، کانون اصلی تشیع، شايسته امعان نظر و توجه بيشتر مسئولان دانست.

***

همچنين در همين راستا استاد و چهره ماندگار ادبیات فارسی ایران نیز در این همایش خواستار تصویب ثبت روز اول آبان بعنوان روز بیهقی و روز نثر فارسی شد.

دکتر سید محمد علوی مقدم افزود: “با تصویب این روز، کتابخانه تخصصی خود در سبزوار را که دارای کتاب‌های فاخر و ارزشمندی به عنوان مرکز بیهقی شناسی اختصاص خواهم داد.”

.

وی با بیان اینکه ابوالفضل بیهقی به زبان و ادب فارسی خدمات شایانی کرده است، اظهار داشت: بزرگان علم و ادب باید مورد تکریم و تعظیم قرار گیرند زیرا در حقيقت با گراميداشت آنها، دانش اندوزی و اشاعه فرهنگ و ادب رونق می یابد.

***

عضو شورای فرهنگستان زبان و ادب فارسی نیز در این همایش با تشریح ابعاد مختلف تاریخ بیهقی و شیوه نگارش این کتاب گفت: “تاریخ بیهقی تنها نقل وقایع نیست بلکه بسیاری از مسائل و جنبه های مختلف ادبیات و نثر فارسی در آن آشکار است.”

.

دکتر محمدجعفر یاحقی با بیان اینکه اگر تاریخ بیهقی نبود بسیاری  از شاعران و اشخاص تاثیرگذار را نمی شناختیم ، افزود : تاریخ بیهقی جلوگاه معارف روزگار خودش است و انتظار می رود در کشور نام موسسات ادبی ، کوچه ها و خیابان ها مزین به نام شخصیت های بزرگی چون بیهقی شود که اگر در این خصوص کوتاهی شود نام بزرگان و مفاخر کشور توسط دیگر کشورها تصاحب می شود.